Ασθένεια

Επιλέξτε την πάθηση που σας ενδιαφέρει

Επεμβάσεις

Χρόνια Λαρυγγίτιδα

Η Χρόνια λαρυγγίτιδα είναι η χρόνια φλεγμονή των φωνητικών χορδών, προκαλείται από τις ίδιες αιτίες με την οξεία λαρυγγίτιδα αλλά διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες.

Η Χρόνια λαρυγγίτιδα οφείλεται συνήθως στο κάπνισμα και στη χρόνια κακή χρήση της φωνής, ενώ έχουν κατηγορηθεί και τα ακόλουθα: η κατανάλωση αλκοόλ, η χρόνια εισπνοή χημικών (π.χ στην εργασία), η χρόνια αναπνοή από το στόμα λόγω φραγμένης μύτης, ο συνεχής ερεθισμός του λάρυγγα από εκκρίσεις της μύτης (ιγμορίτιδα), αλλά και η παλινδρόμηση των περιεχομένων του στομαχιού που φτάνουν μέχρι τον λάρυγγα. Πρόσφατα μάλιστα έχει αποδειχθεί πως υπάρχει και χρόνια αλλεργική λαρυγγίτιδα.

Η χρόνια λαρυγγίτιδα εμφανίζεται με συνεχή βραχνάδα, η φωνή είναι πιο βαθιά και «άγρια», υπάρχει αίσθημα ξηρότητας στον λαιμό που κάποιες φορές συνοδεύεται από βήχα.

Η χρόνια λαρυγγίτιδα είναι αναγκαίο να παρακολουθείται τακτικά από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, γιατί, αν ο ασθενής καπνίζει και πίνει αλκοόλ -έστω και σε μέτριο βαθμό-, μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο στις φωνητικές χορδές ή στο λάρυγγα.

Ο πιο συχνός Μύθος

«Δεν έχω τίποτα. Η φωνή μου ήταν πάντα βραχνή, δεν είναι επειδή καπνίζω/πίνω/φωνάζω» ή «Ένα χρόνιο κρυολόγημα είναι, δεν περνάει.»

Η Αλήθεια

Η φωνή σας μπορεί να ήταν και παλαιότερα κάπως τραχιά, αλλά αν κάποιος καπνίζει, πίνει, φωνάζει πολύ, είναι παχύσαρκος, έχει Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χρόνια βουλωμένη μύτη ή έχει έστω και έναν από αυτούς τους παράγοντες, πρέπει άμεσα να ελεγχθεί από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Προσοχή! Η χρόνια λαρυγγίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε δυσάρεστες καταστάσεις. Χρόνιαο «κρυολόγημα» δεν υπάρχει, η βραχνάδα πρέπει απαραιτήτως να ελεγχθεί!

Τι να κάνετε

  • Ελαττώστε τους παράγοντες που προκαλούν χρόνια λαρυγγίτιδα, αν θέλετε να γίνετε καλά
  • Ζητήστε βοήθεια προκειμένου να κόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ
  • Μιλήστε λιγότερο, σιγανότερα και χωρίς ένταση
  • Ελέγξετε τα φάρμακα που παίρνετε, υπάρχει πιθανότητα να σας προκαλούν ξηρότητα στον λάρυγγα
  • Μην «καθαρίζετε» με δύναμη το λαιμό σας αλλά πιείτε λίγο νερό
  • Ελέγξτε αν πάσχετε από Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλερική ρινίτιδα ή χρόνια παραρρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα)
  • Αν η δουλειά σας απαιτεί να μιλάτε πολύ (καθηγητές, πωλητές, τραγουδιστές, εκφωνητές) ή δυνατά (εργασία σε χώρο με θόρυβο), βρείτε τρόπο να μειώσετε την κόπωση των χορδών σας, ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξετε δουλειά
  • Να πίνετε καθημερινά πολύ νερό.

Τι να μην κάνετε

Μη βρίσκετε δικαιολογίες για να αποφύγετε την εξέταση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο, ειδικά αν καπνίζετε και η βραχνάδα διαρκεί πάνω από 7 μέρες. Η έγκαιρη εξέταση του λάρυγγα μπορεί να αποβεί σωτήρια.

Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Με λαρυγγοσκόπιο οπτικών ινών βλέπουμε στο monitor τον λάρυγγα του ασθενούς και δείχνουμε και στον ίδιο την εικόνα του συγκριτικά με έναν φυσιολογικό λάρυγγα.

Εξηγούμε τη σωστή στρατηγική θεραπείας, δηλαδή την αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν τη λαρυγγίτιδα, την αναγκαία «οικονομία φωνής» και προχωρούμε στη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Παρακολουθούμε την ανταπόκριση στη θεραπεία και αν δεν υποχωρήσει το πρόβλημα, τότε είναι απαραίτητη η βιοψία για τον αποκλεισμό της κακοήθειας.