Ασθένεια

Επιλέξτε την πάθηση που σας ενδιαφέρει

Επεμβάσεις

Ακουστικό Τραύμα

Δυστυχώς, δεν μπορούμε αντανακλαστικά να κλείσουμε τα αυτιά για να τα προστατεύσουμε, όπως κλείνουμε τα βλέφαρα και προστατεύουμε τα μάτια μας! Συνεπώς, οι απότομοι και πολύ δυνατοί ήχοι (π.χ. ένας πυροβολισμός) μπορούν να βλάψουν το όργανο της ακοής (τον κοχλία) και να προκαλέσουν ακουστικό τραύμα.
Σε αυτή την περίπτωση, τα κύτταρα του κοχλία που «ακούν» στη συχνότητα 4000Hz καταστρέφονται μόνιμα. Σε εκείνη τη συχνότητα ο ασθενής δεν ακούει καλά πλέον, ενώ το βουητό παραμένει για καιρό, ίσως και για πάντα.
Η ένταση του ήχου, η διάρκειά του, αλλά και η «ευαισθησία» του κοχλία και του ακουστικού νεύρου του καθενός θα καθορίσει το μέγεθος της ζημιάς, η οποία δυστυχώς είναι μόνιμη.
Ακουστικό τραύμα προκαλούν και οι δυνατοί, παρατεταμένοι ήχοι. Αν μετά από μια βραδιά σε μαγαζί με δυνατή μουσική τα αυτιά σας βουίζουν, αυτό σημαίνει πως έχουν τραυματιστεί. Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές το βουητό περνάει, αλλά αν κανείς «ταλαιπωρεί» τα αυτιά του συχνά, η ζημιά θα «συσσωρευτεί» και θα γίνει μόνιμη, με βαρηκοΐα και, ακόμα χειρότερα, με ένα διαρκές βουητό στα αυτιά. Προσοχή, λοιπόν, στα αυτιά σας, πιο πολύ και από τα μάτια σας!

Ο Μύθος

«Πάω συχνά στα «μπουζούκια» και σε clubs με δυνατή μουσική, αλλά ακούω μια χαρά» ή «Ασχολούμαι με το κυνήγι χρόνια, αλλά δεν έχω πρόβλημα με τα αυτιά μου, ακούω μια χαρά».

Η Αλήθεια

Μπορεί ακόμα να ακούτε καλά ή μπορεί απλώς έτσι να νομίζετε. Όμως, η φθορά του κοχλία έχει ξεκινήσει και ακόμα και να σταματήσει η «ταλαιπωρία» των αυτιών σας, θα μειωθεί η ακοή σας στο μέλλον πιο γρήγορα από τους συνομηλίκους σας που δεν ταλαιπώρησαν τα αυτιά τους. Kαλό θα είναι να σας εξετάσει ένας ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος, να σας πει πόσο καλά ακούτε στην πραγματικότητα και πώς να περισώσετε την ακοή σας στο μέλλον.

Τι να κάνετε

Αποφύγετε τη δυνατή μουσική, έχετε μαζί σας ωτοασπίδες (το βαμβάκι ή το χαρτί δεν προστατεύουν), αποφύγετε το κυνήγι ή τις εργασίες με πολύ θόρυβο (π.χ. κομπρεσέρ, τρυπάνια) χωρίς ειδικά προστατευτικά αυτιών. Πρέπει να προστατεύετε τα αυτιά σας με ωτασπίδες ή ακουστικά προστασίας.

Τι να μην κάνετε

Αν δεν σας γοητεύει η σκέψη να φοράτε ακουστικό βαρηκοΐας στο μέλλον, μην ταλαιπωρείτε τα αυτιά σας για κανένα λόγο. Είναι πιο ευαίσθητα ακόμα και από τα μάτια σας! Να θυμάστε: αν γίνει η ζημιά, ούτε φάρμακα ούτε χειρουργικές επεμβάσεις ούτε καν τα ακουστικά είναι δυνατόν να επαναφέρουν τη χαμένη ακοή.

 

Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Αν υπάρχει ακουστικό τραύμα, δυστυχώς δεν μπορούμε να το διορθώσουμε και να αποκαταστήσουμε την ακοή. Φροντίζουμε, όμως, να εξηγήσουμε στον ασθενή τα μέτρα προστασίας της ακοής του, ώστε να τα εφαρμόζει στο μέλλον και να περισώσει την ακοή του από το να μειωθεί περισσότερο.