Ασθένεια

Επιλέξτε την πάθηση που σας ενδιαφέρει

Επεμβάσεις

Αιφνίδια Βαρηκοΐα

Όταν απότομα μέσα σε λεπτά ή ώρες, χωρίς να υπάρχει πόνος, τραυματισμός ή λοίμωξη του αυτιού, μειωθεί σημαντικά η ακοή σε ένα ή και στα δύο αυτιά, ξεκινήσει βουητό και ίλιγγος, αυτό ονομάζεται Αιφνίδια Βαρηκοΐα. Σχεδόν πάντα επηρεάζεται μόνο το ένα αυτί, ενώ συμβαίνει εξίσου συχνά και στα δύο φύλα, κυρίως μετά τα 40 έτη.
Η αιφνίδια Βαρηκοΐα είναι σχετικά σπάνια, αλλά είναι επείγουσα κατάσταση και χρειάζεται άμεση και επιθετική αντιμετώπιση.
Η αιτία της αιφνίδιας βαρηκοΐας είναι ακόμα και σήμερα άγνωστη στις 9 από τις 10 περιπτώσεις που συμβαίνει. Υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι προκαλείται από κάποιον ιό που προσβάλλει το ακουστικό νεύρο ή από «φράξιμο» κάποιων μικρο-αγγείων του κοχλία ή του ακουστικού νεύρου. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια γιατί συμβαίνει αυτή η απότομη και σημαντική απώλεια της ακοής σε κάποια άτομα.
Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις (1:100.000 άτομα) μπορεί να οφείλεται σε Ακουστικό Νευρίνωμα, έναν καλοήθη όγκο του ακουστικού νεύρου. Παρά τη σπανιότητα της, πάντα πρέπει να ελέγχεται αυτή η (εξαιρετικά μικρή) πιθανότητα, με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
Η αιφνίδια βαρηκοΐα δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς, αλλά είναι επείγουσα κατάσταση. Αν ο ασθενής θέλει να έχει ελπίδες να γίνει καλά πρέπει να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο και να ξεκινήσει αμέσως ενδοφλέβια θεραπεία. Όσο νωρίτερα αρχίσει η θεραπεία με στεροειδή (κορτιζόνη) και ειδικά αντι-ιικά φάρμακα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για ένα καλό αποτέλεσμα, που τελικά έχουν περισσότεροι από 7 στους 10 ασθενείς με αιφνίδια βαρηκοΐα.

Ο Μύθος

«Το αυτί μου βούλωσε και έχω βουητό ξαφνικά, μάλλον επειδή κρυολόγησα/μπήκε νερό/είμαι πολύ κουρασμένος/αγχωμένος, κτλ.»

Η Αλήθεια

Η ακοή δεν επηρεάζεται ποτέ από τη σωματική κούραση ή από το «άγχος». Αν ξαφνικά ή μέσα σε ώρες νιώσετε το αυτί σας μπουκωμένο, ξεκινήσει βουητό και ίλιγγος, χωρίς πόνο ή κρυολόγημα, μπορεί να έχετε αιφνίδια βαρηκοΐα.

Μην καθυστερείτε! Πηγαίνετε γρήγορα στον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.

Τι να κάνετε

Πρέπει να πάτε όσο το δυνατόν συντομότερα σε έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο και αν πράγματι έχετε αιφνίδια βαρηκοΐα, θα σας στείλει στο νοσοκομείο προκειμένου να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και να λάβετε ενδοφλέβια αγωγή.

Τι να μην κάνετε

Μην πείτε «θα περάσει από μόνο του». Μόνο σε 3 από τα 10 άτομα η αιφνίδια βαρηκοΐα γίνεται καλά χωρίς αγωγή. Όμως, αν ανήκετε στους υπόλοιπους 7 από τους 10 και αργήσετε ή δεν πάρετε καθόλου αγωγή, μπορεί να παραμείνει η βαρηκοΐα για πάντα.

Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Με ακοόγραμμα επιβεβαιώνουμε την αιφνίδια βαρηκοΐα, εξηγούμε τη σοβαρότητα και το επείγον της κατάστασης και κανονίζουμε τη μεταφορά του ασθενούς σε εφημερεύον νοσοκομείο. Αν πάλι δεν επιθυμεί να λάβει ενδοφλέβια αγωγή με κορτιζόνη, αναγκαστικά δίνουμε αγωγή κορτιζόνης από το στόμα, αλλά τονίζουμε με έμφαση πως δεν είναι εξίσου αποτελεσματική.