Ασθένεια

Επιλέξτε την πάθηση που σας ενδιαφέρει

Επεμβάσεις

Λάρυγγας – Οξεία Λαρυγγίτιδα

Η οξεία λαρυγγίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Συμβαίνει συνήθως εξαιτίας κάποιας ίωσης ή από κατάχρηση της φωνής και σπανιότερα από αλλεργία ή εισπνοή ερεθιστικών ουσιών. Διαρκεί συνήθως 6-7 ημέρες. Υπάρχουν κάποια επαγγέλματα στα οποία η οξεία λαρυγγίτιδα είναι συχνή, επειδή η χρήση της φωνής είναι έντονη: τραγουδιστές, ηθοποιοί, εκφωνητές, ψάλτες, δάσκαλοι, καθηγητές, πωλητές κ.α. Επίσης, όσοι μιλούν σε θορυβώδες περιβάλλον, όπως σερβιτόροι, barmen, τεχνικοί σε μηχανουργεία, μηχανοστάσια πλοίων και σε τεχνικά έργα. Το ίδιο συμβαίνει και σε όσους επιβάλλονται «με τη φωνή», όπως αστυνομικοί, στρατιωτικοί και γονείς με μικρά παιδιά. Η Οξεία λαρυγγίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία βραχνάδας και είναι ανησυχητική, όταν συμβαίνει τακτικά διότι τότε το πρόβλημα μπορεί να γίνει μόνιμο. Η οξεία λαρυγγίτιδα προκαλεί ήπια έως έντονη βραχνάδα, μερικές φορές ακόμα και αφωνία, δηλαδή δεν βγαίνει καθόλου φωνή, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να πονάει ο λάρυγγας, να υπάρχει δύσπνοια και ξηρός βήχας. Σε πολλές περιπτώσεις η οξεία λαρυγγίτιδα οφείλεται σε κατάχρηση φωνής (δυνατές φωνές, ουρλιαχτά) σε συνδυασμό με κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ (π.χ. σε μια συναυλία). Οι παράγοντες αυτοί αφυδατώνουν και ερεθίζουν τον λάρυγγα. Τυπικό παράδειγμα είναι η βραγχνάδα και η ξηρότητα που συχνά παρουσιάζονται έπειτα από μια βραδιά σε χώρο με δυνατή μουσική και καπνό που μιλάμε αναγκαστικά δυνατά και εισπνέουμε τον καπνό. Την επόμενη μέρα δεν βγαίνει η φωνή ή, αν βγαίνει, είναι τραχιά και βραχνή.

Ο Μύθος

«Έχει βραχνιάσει ξαφνικά η φωνή μου. Έχω φαρυγγίτιδα/αμυγδαλίτιδα» ή «Θα πιώ ένα ζεστό τσάι και θα περάσει.»

Η Αλήθεια

Αν έχει βραχνιάσει η φωνή, υπάρχει πάντα κάποιο πρόβλημα στον λάρυγγα και στις φωνητικές χορδές και δεν έχουν σχέση οι αμυγδαλές και ο φάρυγγας, καθώς ο λάρυγγας είναι πολύ πιο χαμηλά! Στην οξεία λαρυγγίτιδα άδικα πίνετε ζεστά, αφού πάνε στον οισοφάγο, που βρίσκεται πίσω από τον λάρυγγα. Ευτυχώς, φυσικά, διότι αν μπορούσαν να πάνε στον λάρυγγα, θα πνιγόσασταν!

Τι να κάνετε

Μπορείτε να εισπνεύσετε από το στόμα υδρατμούς από ένα κατσαρολάκι με ζεστό (όχι βραστό!) νερό, να πίνετε πολλά υγρά και να απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό σε έναν Ιατρό ΩΡΛ για να σας εξετάσει και να σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. 

Τι να μην κάνετε

Μη μιλάτε, μπορεί να προκαλέσετε μόνιμη βλάβη! Δεν πρέπει ούτε να ψιθυρίζετε, καθώς ο ψίθυρος καταπονεί πολύ τις φωνητικές χορδές! Αν πρέπει απαραιτήτως να μιλήσετε, τότε μιλήστε σιγά και σταθερά. Όταν λέμε «απαραιτήτως», εννοούμε αν πιάσει φωτιά το σπίτι σας και καλέστε την Πυροσβεστική! Μόνο για κάτι τόσο σοβαρό επιτρέπεται να μιλήσετε. Φυσικά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καπνίζετε και απαγορεύεται να πίνετε αλκοόλ για όσες μέρες έχετε λαρυγγίτιδα.

Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Η εξέταση είναι ανώδυνη και γίνεται με ενδοσκόπιο. Ο ιατρός αλλά  και ο ασθενής βλέπουν τον λάρυγγα μέσα από το monitor. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος εκτιμά το μέγεθος της φλεγμονής,  εξηγεί τι πρέπει να κάνει ο ασθενής και κυρίως τι να μην κάνει και εφόσον χρειαστεί, δίνει φαρμακευτική αγωγή που θα επιταχύνει την ανάρρωση.