Ασθένεια
Επιλέξτε την πάθηση που σας ενδιαφέρει
Παιδιά και Νήπια
Εκκριτική Ωτίτιδα (υγρό στο αυτί)
Παιδική Βαρηκοΐα
Παιδικός Ίλιγγος
Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)
Σωληνίσκοι αερισμού (σωληνάκια στα αυτιά)
Ξένο σώμα σε μύτη-αυτί-λάρυγγα
Παραρρινοκολπίτιδα (Ιγμορίτιδα)
Σκάλισμα της μύτης
Οξεία Επιγλωττίτιδα
Οξεία Λαρυγγίτιδα
Οξεία Αμυγδαλίτιδα
Χρόνια Αμυγδαλίτιδα
Υπερτροφία Αμυγδαλών
Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια
Αφεστώτα Ώτα (πεταχτά αυτιά)
Μύτη
Αυτί
Προβλήματα έξω αυτιού
Κερί στο αυτί (Κυψελίδα)
Εξωτερική Ωτίτιδα (νόσος του κολυμβητή)
Τραύματα και ξένα σώματα ακουστικού πόρου
Προβλήματα των αυτιών το καλοκαίρι
Προβλήματα μέσου αυτιού
Οξεία Μέση Πυώδης Ωτίτιδα
Εκκριτική Ωτίτιδα (υγρό στο αυτί
Διάτρηση Τυμπάνου (από Οξεία Μέση Πυώδη Ωτίτιδα)
Διάτρηση Τυμπάνου (από τραυματισμό)
Ωτοσκλήρυνση
Πτήσεις, καταδύσεις και Βαρότραυμα
Προβλήματα έσω αυτιού & ακουστικού νεύρου
Ακουστικό Τραύμα
Εμβοές (Βουητό στα αυτιά)
Αιφνίδια Βαρηκοΐα
Πρεσβυακουσία (βαρηκοΐα γήρανσης)
Bαρηκοΐα από θόρυβο
Κινητό τηλέφωνο και Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία
Φάρυγγας/Αμυγδαλές
Οξεία Αμυγδαλίτιδα
Χρόνια Αμυγδαλίτιδα
Υπερτροφία Αμυγδαλών
Περιαμυγδαλικό Απόστημα (απόστημα αμυγδαλών)
Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)
Κακοσμία στόματος
Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Πονόλαιμος
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Άφθες στο στόμα
Ροχαλητό και πώς αντιµετωπίζεται: Όλη η αλήθεια
Ερωτηµατολόγιο Υπνηλίας Epworth
Λάρυγγας
Οξεία Λαρυγγίτιδα
Χρόνια Λαρυγγίτιδα
Πολύποδες Φωνητικών Χορδών
Οζίδια Φωνητικών Χορδών
Λευκοπλακία Φωνητικών Χορδών
Καρκίνος Φωνητικών Χορδών και Λάρυγγα
Φαρυγγο-Λαρυγγική Παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ)
Οδηγίες Φωνητικής Υγείας
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Βράγχος φωνής (βραχνάδα)
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Φαρυγγολαρυγγική παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ)
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Μικρολαρυγγοσκόπηση
Αλλεργία
Επεμβάσεις
Ρινικοί Πολύποδες
Οι Ρινικοί Πολύποδες είναι σε σχήμα και χρώμα σαν μικρές (ή και μεγάλες) ρώγες από λευκό σταφύλι και δημιουργούνται με άγνωστο μηχανισμό. Η αλλεργία, οι ιογενείς, οι βακτηριακές και οι μυκητιασικές λοιμώξεις, καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν όλα ενοχοποιηθεί ως πιθανά αίτια των πολυπόδων. Όμως, κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πώς και γιατί δημιουργούνται.
Οι Ρινικοί Πολύποδες έχουν ανοιχτό χρώμα, είναι λείοι και γυαλιστεροί, δεν προκαλούν πόνο, αφού δεν έχουν νεύρα και συχνά εμφανίζονται ταυτόχρονα και στις δύο ρινικές κοιλότητες.
Στα αρχικά στάδια είναι μικροί, αλλά έχουν την τάση να μεγαλώνουν συνεχώς. Πολλές φορές μεγαλώνουν τόσο πολύ που η μύτη κλείνει τελείως, ενώ αν κανείς συνεχίσει να τους «παραμελεί», γεμίζουν πλήρως τα ιγμόρεια και τις άλλες κοιλότητες του προσώπου, προκαλώντας έντονα προβλήματα.
Εξαιτίας του όγκου τους, που αυξάνεται διαρκώς, αλλά και των άφθονων εκκρίσεων που παράγουν, ο ασθενής δεν αναπνέει καλά και τελικά η μύτη «κλείνει» τελείως.
Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από ρινικούς πολύποδες έχουν χάσει την όσφρηση τους, αναφέρουν προβλήματα ύπνου και ροχαλητό, κόπωση στη διάρκεια της ημέρας, πονοκεφάλους, δυσκολία στην ομιλία και σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής.
Ευτυχώς, οι ίδιοι οι ρινικοί πολύποδες δε μεταλλάσσονται ποτέ σε καρκίνο!
Ο Μύθος
«Δεν αφαιρώ τους πολύποδες που έχω γιατί άκουσα πως πάντοτε ξαναβγαίνουν».
Η Αλήθεια
Παλαιότερα, οι πολύποδες αφαιρούνταν με απλό…ξερίζωμα (Πολυπεκτομή), με αποτέλεσμα να ξαναβγαίνουν και να ταλαιπωρείται ξανά ο ασθενής.
Η σύγχρονη ενδοσκοπική χειρουργική αφαίρεση των Ρινικών Πολυπόδων (επέμβαση FESS) είναι πολύ λεπτομερής και εξελιγμένη. Χρησιμοποιούνται ειδικά ενδοσκόπια και μικρο εργαλεία που μας επιτρέπουν να φτάσουμε σε κάθε γωνία του εσωτερικού της μύτης και να καθαρίσουμε με ασφάλεια και ακρίβεια τους πολύποδες, ακόμα και μέσα από τα ιγμόρεια και τις υπόλοιπες κοιλότητες του προσώπου. Απαραίτητη είναι η μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς, ανά τρίμηνο, ώστε πιθανές υποτροπές να αντιμετωπίζονται έγκαιρα με απλά μέσα.Δεν μπορούμε, όμως, να αποκλείσουμε με 100% σιγουριά τη μελλοντική υποτροπή.
Τι να κάνετε
Αν δεν έχετε όσφρηση ή αν έχει μειωθεί η γεύση σας, αν νιώθετε τη μύτη σας μπουκωμένη και δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καλά, αν ροχαλίζετε και έχετε προβλήματα στον ύπνο, πρέπει να σας δει ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος. Μπορεί να έχετε ρινικούς πολύποδες. Δυστυχώς, μόνος σας δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος σας, όμως, ξέρει πώς να σας κάνει καλά.
Τι να μην κάνετε
Μη χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικά sprays, αν η μύτη σας είναι συνέχεια βουλωμένη. Όχι μόνο δε βοηθάνε αλλά κάνουν και ζημιά, αφού προκαλούν Φαρμακευτική Ρινίτιδα. Αντιθέτως, τα sprays κορτικοστεροειδών είναι πολύ χρήσιμα, ειδικά μετά από την Ενδοσκοπική Πολυπεκτομή. Μην αναβάλλετε την επέμβαση αφαίρεσης των πολυπόδων, διότι ναι μεν οι ίδιοι οι πολύποδες δε μεταλλάσσονται σε καρκίνο, αλλά, δεν ξέρουμε τι μπορεί να κρύβεται από κάτω τους καμιά φορά.
Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος
Ελέγχουμε τη μύτη με ενδοσκόπηση και αν πράγματι υπάρχουν πολύποδες, εξατομικεύεται η αντιμετώπιση. Πάντοτε γίνεται και αλλεργιολογική εξέταση των ασθενών με ρινικούς πολύποδες, διότι μπορεί οι ασθενείς να πάσχουν από πολύποδες και αλλεργική ρινίτιδα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα.
Αρχικά, με spray κορτιζόνης μπορούμε να μικρύνουμε ή και να εξαλείψουμε τους πολύποδες. Αν συνεχίζει να μην αναπνέει άνετα ο ασθενής, τότε γίνεται αφαίρεση των πολυπόδων και η αναπνοή, συνεπώς και η ποιότητα ζωής του βελτιώνονται εντυπωσιακά.