Ασθένεια
Επιλέξτε την πάθηση που σας ενδιαφέρει
Παιδιά και Νήπια
Εκκριτική Ωτίτιδα (υγρό στο αυτί)
Παιδική Βαρηκοΐα
Παιδικός Ίλιγγος
Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)
Σωληνίσκοι αερισμού (σωληνάκια στα αυτιά)
Ξένο σώμα σε μύτη-αυτί-λάρυγγα
Παραρρινοκολπίτιδα (Ιγμορίτιδα)
Σκάλισμα της μύτης
Οξεία Επιγλωττίτιδα
Οξεία Λαρυγγίτιδα
Οξεία Αμυγδαλίτιδα
Χρόνια Αμυγδαλίτιδα
Υπερτροφία Αμυγδαλών
Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια
Αφεστώτα Ώτα (πεταχτά αυτιά)
Μύτη
Αυτί
Προβλήματα έξω αυτιού
Κερί στο αυτί (Κυψελίδα)
Εξωτερική Ωτίτιδα (νόσος του κολυμβητή)
Τραύματα και ξένα σώματα ακουστικού πόρου
Προβλήματα των αυτιών το καλοκαίρι
Προβλήματα μέσου αυτιού
Οξεία Μέση Πυώδης Ωτίτιδα
Εκκριτική Ωτίτιδα (υγρό στο αυτί
Διάτρηση Τυμπάνου (από Οξεία Μέση Πυώδη Ωτίτιδα)
Διάτρηση Τυμπάνου (από τραυματισμό)
Ωτοσκλήρυνση
Πτήσεις, καταδύσεις και Βαρότραυμα
Προβλήματα έσω αυτιού & ακουστικού νεύρου
Ακουστικό Τραύμα
Εμβοές (Βουητό στα αυτιά)
Αιφνίδια Βαρηκοΐα
Πρεσβυακουσία (βαρηκοΐα γήρανσης)
Bαρηκοΐα από θόρυβο
Κινητό τηλέφωνο και Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία
Φάρυγγας/Αμυγδαλές
Οξεία Αμυγδαλίτιδα
Χρόνια Αμυγδαλίτιδα
Υπερτροφία Αμυγδαλών
Περιαμυγδαλικό Απόστημα (απόστημα αμυγδαλών)
Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)
Κακοσμία στόματος
Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Πονόλαιμος
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Άφθες στο στόμα
Ροχαλητό και πώς αντιµετωπίζεται: Όλη η αλήθεια
Ερωτηµατολόγιο Υπνηλίας Epworth
Λάρυγγας
Οξεία Λαρυγγίτιδα
Χρόνια Λαρυγγίτιδα
Πολύποδες Φωνητικών Χορδών
Οζίδια Φωνητικών Χορδών
Λευκοπλακία Φωνητικών Χορδών
Καρκίνος Φωνητικών Χορδών και Λάρυγγα
Φαρυγγο-Λαρυγγική Παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ)
Οδηγίες Φωνητικής Υγείας
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Βράγχος φωνής (βραχνάδα)
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Φαρυγγολαρυγγική παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ)
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Μικρολαρυγγοσκόπηση
Αλλεργία
Επεμβάσεις
Παραρρινοκολπίτιδα (Ιγμορίτιδα)
Η παραρρινοκολπίτιδα ξεκινάει ως φλεγμονή της μύτης (κρυολόγημα) που φράζει τα στόμια των κόλπων του προσώπου (π.χ. τα ιγμόρεια). οι κόλποι συσσωρεύουν βλέννα, η οποία τελικά μολύνεται από μικρόβια και οι κόλποι αυτοί γεμίζουν με πύον.
Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 4 ετών δεν παθαίνουν παραρρινοκολπίτιδες επειδή δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα οι κόλποι του προσώπου. Όμως, σταδιακά οι κόλποι μεγαλώνουν και ήδη στα 7-8 έτη μπορεί να υπάρξει ιγμορίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα ή, σπανιότερα, σφηνοειδίτιδα. Για τη διάγνωση της οξείας ιγμορίτιδας στα παιδιά δεν χρειάζεται πλέον ακτινογραφία. Ο έμπειρος Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να τη διαγνώσει με την ενδοσκοπική εξέταση και από τα συμπτώματα. Το σημαντικότερο, και πιο «απαραίτητο» σύμπτωμα είναι το να δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος, πηχτές πρασινωπές μύξες στο βάθος της μύτης, με το ενδοσκόπιο ή με τη ρινοσκόπηση.
Η ιγμορίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, διότι έχει πιθανές βαριές επιπλοκές. Η θεραπεία της περιλαμβάνει αντιβίωση για τουλάχστον 2 εβδομάδες, πλύσεις στη μύτη με φυσιολογικό όρο που ξεπλένει το πύον και τις εκκρίσεις, καθώς και αποσυμφορητικά sprays.
Ο Μύθος
«Είναι απλώς πολύ κρυωμένο το παιδί εδώ και εβδομάδες. Πάντα έχει πολλές πράσινες μύξες, αλλά θα του περάσει».
Η Αλήθεια
Αν το κρυολόγημα διαρκεί περισσότερο από 10 μέρες χωρίς να βελτιώνεται, αν οι μύξες έχουν κίτρινο ή πράσινο χρώμα, αν το παιδί έχει βήχα όταν πέφτει για ύπνο (επειδή κυλάνε μύξες στον λαιμό), αν δείχνει άρρωστο και έχει αλλάξει η φωνή του (επειδή είναι τελείως μπουκωμένη η μυτούλα του), είναι σχεδόν βέβαιο πως έχει ιγμορίτιδα. Πηγαίνετε στον Ωτορινολαρυγγολόγο σας.
Τι να κάνετε
Αν εκεί που φαινόταν το παιδί να ξεπερνά το αρχικό κρυολόγημα, πλέον δείχνει να αρρωσταίνει χειρότερα και να γίνονται οι μύξες πιο σκούρες και πηχτές, πρέπει να επισκεφτείτε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο. Ειδικά αν το παιδί σας έχει ένα «πολύ βαρύ κρυολόγημα» και παραπονεθεί πως πονάει το μάτι του, πρέπει επειγόντως να πάτε σε νοσοκομείο, διότι μπορεί να έχει επεκταθεί η φλεγμονή μέσω του λεπτού οστού που χωρίζει το μάτι από το ιγμόρειο.
Τι να μην κάνετε
Μην υποτιμήσετε την ιγμορίτιδα, διότι μερικές φορές μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές. Ειδικά στα παιδιά, σε κάποιες βαριές περιπτώσεις η μόλυνση μπορεί να μεταφερθεί προς το μάτι ή και προς τον εγκέφαλο. Επίσης, οι μύξες που κυλάνε στο πίσω μέρος του λαιμού μπορεί να μολύνουν ακόμα και τους πνεύμονες (πνευμονία), ενώ πολύ πιο συχνή είναι η επιμόλυνση των αυτιών (οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα).
Αν ο Ωτορινολαρυγγολόγος διαγνώσει ιγμορίτιδα, πρέπει απαραιτήτως το παιδί να πάρει αντιβίωση για 14 μέρες και δεν πρέπει ποτέ να διακόψετε την αγωγή νωρίτερα, επειδή «δεν θέλετε να παίρνει φάρμακα το παιδί». Αυτό οδηγεί σε υποθεραπεία, σε υποτροπή και καταλήγει σε χρονιότητα. Πρέπει να τηρήσετε τις οδηγίες του ειδικού Ωτορινολαρυγγολόγου κατά γράμμα.
Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος
Εξετάζουμε το παιδί με ειδικό παιδιατρικό ενδοσκόπιο με πολύ μικρή διάμετρο. Αν δούμε πύον στη μύτη, ανάλογα και με το ιστορικό που θα μας αναφέρει ο γονιός, γίνεται η διάγνωση της παραρρινοκολπίτιδας.
Επιπλέον, μπορεί να γίνει υπέρηχος ιγμορείου στο χώρο του ιατρείου. Πιο σπάνια, μπορεί να έχουμε υποψίες πως το παιδί πάσχει από σφηνοειδίτιδα, όποτε θα χρειαστεί απεικονιστικός έλεγχος. Το παιδί παίρνει την αναγκαία αγωγή για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και επανεξετάζεται στο τέλος της αγωγής.