Ασθένεια

Επιλέξτε την πάθηση που σας ενδιαφέρει

Επεμβάσεις

Ωξεία Μέση Πυώδης Ωτίτιδα

Η οξεία Μέση Πυώδης Ωτίτιδα είναι η μόλυνση του αυτιού πίσω από το τύμπανο. Παρά τον πολύ έντονο πόνο, δεν είναι γενικά σοβαρό νόσημα, αρκεί φυσικά να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε να μην αφήσει κάποια βλάβη.
Πώς, όμως, φτάνουν τα μικρόβια στο μέσο αυτί, δηλαδή πίσω από το τύμπανο; Το φυσιολογικό τύμπανο είναι ερμητικά κλειστό από μπροστά, άντιθέτως, από την πίσω πλευρά του υπάρχει η ευσταχιανή σάλπιγγα, ένα σωληνάκι που ενώνει το αυτί με τη μύτη προκειμένου να εξισορροπεί την πίεση και το τύμπανο να είναι πάντοτε «τεντωμένο», όπως ένα μουσικό τύμπανο!
Στα παιδιά, η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι μικρή σε μήκος και πιο οριζόντια σε σύγκριση με του ενηλίκου. Συνεπώς, όταν κρυολογήσει το παιδί, μολυσμένες εκκρίσεις από τη μύτη μπορούν εύκολα να φτάσουν μέχρι το αυτί και να το μολύνουν. Ταυτόχρονα, επειδή φράζει και η είσοδος (στόμιο) της ευσταχιανής από το κρυολόγημα, μαζεύεται υγρό στο αυτί, αναπτύσσονται μικρόβια και προκαλούν οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα. Το αυτί γεμίζει με πύον και το παιδί πονάει, κλαίει, πιάνει το αυτάκι του γιατί νιώθει έντονη ενόχληση, έχει πυρετό και συχνά ζαλίζεται ή παραπατάει.
Αν δεν ανοίξει ξανά η ευσταχιανή σάλπιγγα, το υγρό (ή το πύον) δεν έχει από πού να φύγει και τελικά το τύμπανο σπάει, ο πόνος σταματάει και αρχίζει να τρέχει υγρό. Ευτυχώς, το τύμπανο επουλώνεται με την απαραίτητη φροντίδα, χωρίς να μείνει πρόβλημα.

 

Τι να κάνετε

Η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα είναι ίσως η συχνότερη αιτία προσέλευσης των γονιών με το παιδί τους στον Παιδίατρο και ακόμη περισσότερο η συχνότερη αιτία βαρηκοΐας στην παιδική ηλικία. Όμως, το παιδί πρέπει να το δει και ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος. Αυτός μπορεί να εξετάσει και τη μύτη και να εντοπίσει αν υπάρχουν κρεατάκια ή άλλη βλάβη που προκάλεσε την ωτίτιδα και να γλιτώσει το παιδί από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας, αλλά και από αντιβιοτικά που δεν θα χρειαζόταν να πάρει!

 

Τι να μην κάνετε

Αν σπάσει το τύμπανο, φροντίστε να μην μπει τίποτε μέσα στο αυτί, ούτε καν νερό, μέχρι να εξεταστεί το παιδί σας από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Μη θεωρήσετε ότι θα γίνει καλά από μόνο του το αυτί. Αν η ωτίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και επέκταση της μόλυνσης στα οστά του κρανίου (μαστοειδίτιδα) ή και στον εγκέφαλο (μηνιγγίτιδα). Ο γονιός δεν πρέπει ποτέ να διακόψει την αντιβιοτική αγωγή του παιδιού συντομότερα από τις εντολές του ιατρού, μόνο και μόνο επειδή «δεν θέλει το παιδί να παίρνει φάρμακα». Αυτό οδηγεί σε βέβαιη υποθεραπεία, σε υποτροπή και καταλήγει σε χρονιότητα. Κάντε ό,τι ακριβώς σας λέει ο Ωτορινολαρυγγολόγος σας.

 

Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Σε κάθε περίπτωση, καθαρίζεται το αυτί από το πύον και συστήνεται φαρμακευτική αγωγή, τόσο για να ξαναλειτουργήσει η ευσταχιανή σάλπιγγα όσο και για να αδειάσει το αυτί από το πύον. Άν υπάρχει ήδη διάτρηση, ο Ωτορινολαρυγγολόγος φροντίζει ώστε το τύμπανο να επουλωθεί χωρίς προβλήματα.