Ασθένεια
Επιλέξτε την πάθηση που σας ενδιαφέρει
Παιδιά και Νήπια
Εκκριτική Ωτίτιδα (υγρό στο αυτί)
Παιδική Βαρηκοΐα
Παιδικός Ίλιγγος
Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)
Σωληνίσκοι αερισμού (σωληνάκια στα αυτιά)
Ξένο σώμα σε μύτη-αυτί-λάρυγγα
Παραρρινοκολπίτιδα (Ιγμορίτιδα)
Σκάλισμα της μύτης
Οξεία Επιγλωττίτιδα
Οξεία Λαρυγγίτιδα
Οξεία Αμυγδαλίτιδα
Χρόνια Αμυγδαλίτιδα
Υπερτροφία Αμυγδαλών
Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια
Αφεστώτα Ώτα (πεταχτά αυτιά)
Μύτη
Αυτί
Προβλήματα έξω αυτιού
Κερί στο αυτί (Κυψελίδα)
Εξωτερική Ωτίτιδα (νόσος του κολυμβητή)
Τραύματα και ξένα σώματα ακουστικού πόρου
Προβλήματα των αυτιών το καλοκαίρι
Προβλήματα μέσου αυτιού
Οξεία Μέση Πυώδης Ωτίτιδα
Εκκριτική Ωτίτιδα (υγρό στο αυτί
Διάτρηση Τυμπάνου (από Οξεία Μέση Πυώδη Ωτίτιδα)
Διάτρηση Τυμπάνου (από τραυματισμό)
Ωτοσκλήρυνση
Πτήσεις, καταδύσεις και Βαρότραυμα
Προβλήματα έσω αυτιού & ακουστικού νεύρου
Ακουστικό Τραύμα
Εμβοές (Βουητό στα αυτιά)
Αιφνίδια Βαρηκοΐα
Πρεσβυακουσία (βαρηκοΐα γήρανσης)
Bαρηκοΐα από θόρυβο
Κινητό τηλέφωνο και Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία
Φάρυγγας/Αμυγδαλές
Οξεία Αμυγδαλίτιδα
Χρόνια Αμυγδαλίτιδα
Υπερτροφία Αμυγδαλών
Περιαμυγδαλικό Απόστημα (απόστημα αμυγδαλών)
Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)
Κακοσμία στόματος
Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Πονόλαιμος
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Άφθες στο στόμα
Ροχαλητό και πώς αντιµετωπίζεται: Όλη η αλήθεια
Ερωτηµατολόγιο Υπνηλίας Epworth
Λάρυγγας
Οξεία Λαρυγγίτιδα
Χρόνια Λαρυγγίτιδα
Πολύποδες Φωνητικών Χορδών
Οζίδια Φωνητικών Χορδών
Λευκοπλακία Φωνητικών Χορδών
Καρκίνος Φωνητικών Χορδών και Λάρυγγα
Φαρυγγο-Λαρυγγική Παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ)
Οδηγίες Φωνητικής Υγείας
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Βράγχος φωνής (βραχνάδα)
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Φαρυγγολαρυγγική παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ)
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Μικρολαρυγγοσκόπηση
Αλλεργία
Επεμβάσεις
Μύτη – Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος
Το διάφραγμα της μύτης (ρινικό διάφραγμα) είναι ο εσωτερικός σκελετός της μύτης, η «μεσοτοιχία» μεταξύ της δεξιάς και της αριστερής ρινικής κοιλότητας. Αποτελείται κυρίως από χόνδρο και δουλειά του είναι να στηρίζει τη μύτη, όπως ο κεντρικός πάσσαλος στηρίζει μια σκηνή camping. Ιδανικά, το διάφραγμα είναι ευθύ, βρίσκεται ακριβώς στη μέση του εσωτερικού της μύτης και τη χωρίζει σε δυο ίσες κοιλότητες, δεξιά και αριστερά.
Στην πραγματικότητα, είναι σπάνιο να δει κανείς ένα απόλυτα ίσιο διάφραγμα. Στο 95% των ενηλίκων η μύτη χωρίζεται σε 2 άνισα μέρη, με τη μία κοιλότητα να έχει περισσότερο χώρο και την άλλη να έχει λιγότερο. Η διαφορά αυτή είναι συνήθως μικρή, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ μεγάλη! Αυτό ονομάζεται Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν έχει καμία σημασία πώς είναι η μύτη εξωτερικά. Μια μύτη που είναι φαινομενικά ολόισια, μπορεί να είναι πολύ στραβή εσωτερικά, αλλά και μια στραβή μύτη εξωτερικά μπορεί να έχει δύο ωραιότατες, ισοδύναμες ρινικές κοιλότητες στο εσωτερικό. Τις περισσότερες φορές, η σκολίωση του διαφράγματος οφείλεται σε κάποιο «κατασκευαστικό» πρόβλημα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης στην εφηβεία, ο χόνδρος μεγαλώνει πιο γρήγορα από τα οστά του προσώπου, δε χωράει και «τσακίζει», αφού είναι πιο μαλακός από τα οστά.
Επιπλέον, ο τραυματισμός της μύτης, ακόμα και στον τοκετό ή τα μεγάλα κρεατάκια και τα ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στραβό διάφραγμα όσο κανείς μεγαλώνει και το σώμα αναπτύσσεται.
Το στραβό διάφραγμα εμποδίζει την ομαλή ροή του αέρα λόγω του στενού χώρου που δημιουργείται στη μύτη και έχει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη δυσκολία που έχουν κάποιοι ασθενείς να αναπνεύσουν ελεύθερα από τη μύτη. Η σκολίωση μπορεί να είναι μονόπλευρη, να έχει κοίλο σχήμα (σαν το γράμμα C) ή και να παρουσιάζει κοίλο και κυρτό σχήμα ταυτόχρονα (σχήμα S), με αποτέλεσμα να προκαλεί διαφορετικού βαθμού απόφραξη (μπούκωμα) στην κάθε πλευρά.
Ο Μύθος
«Έχω στραβό διάφραγμα και δεν αναπνέω καλά/ροχαλίζω» ή «Λαχανιάζω επειδή είναι στραβό το διάφραγμα, όχι επειδή είμαι υπέρβαρος/καπνίζω/δε γυμνάζομαι ποτέ».
Η Αλήθεια
Μόλις σε 1 από τους 4 ασθενείς με γνωστή σκολίωση διαφράγματος αποδείχτηκε ότι ευθύνεται αποκλειστικά το στραβό διάφραγμα για τη δυσκολία στην αναπνοή τους. Τα άτομα αυτά πράγματι αναγκάζονται να αναπνέουν από το στόμα και ως αποτέλεσμα έχουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα: συνεχώς ξηρή, λίγο μπουκωμένη ή και τελείως βουλωμένη μύτη, κακό ύπνο, ροχαλητό, αδικαιολόγητη κόπωση, κακή όσφρηση, καθώς και συχνές φλεγμονές, όπως ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα και ωτίτιδα.
Για τους υπόλοιπους 3 από τους 4 ασθενείς δεν ευθύνεται μόνο το στραβό ρινικό διάφραγμα. Πολλά από τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε υπερτροφικές ρινικές κόγχες, σε αλλεργική ρινίτιδα, σε ρινικούς πολύποδες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα παραπανίσια κιλά που αποκτάει κανείς με το πέρασμα του χρόνου. Ας μην κατηγορούμε άδικα το διάφραγμα!
Τι να κάνετε
Η δυσκολία αναπνοής από τη μύτη δημιουργεί προβλήματα στα αυτιά, στον λαιμό, στους πνεύμονες, αυξάνει το ροχαλητό και τις άπνοιες, ενώ σχετίζεται και με προβλήματα στο κυκλοφορικό, όπως υπέρταση, ακόμα και κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο! Επισκεφτείτε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο για να σας πει γιατί δεν αναπνέετε καλά από τη μύτη και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό. Είναι βέβαιο πως μπορεί να σας βοηθήσει, συχνά μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να γίνει κάποια επέμβαση.
Τι να μην κάνετε
Αν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε άνετα από τη μύτη, μη βιαστείτε να «βγάλετε» εσείς διάγνωση πως έχετε στραβό διάφραγμα. Αφήστε τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο να σας το πει. Μπορεί πράγματι να είναι στραβό το διάφραγμά σας, αλλά η κύρια αιτία της κακής αναπνοής να είναι άλλη!
Επίσης, αποφύγετε τις «μαγικές» συσκευές που «ανοίγουν» τα ρουθούνια και υπόσχονται άνετη αναπνοή. Τέτοιες συσκευές έχουν κατακλύσει την αγορά, όμως, η δράση τους είναι προσωρινή και απλώς καλύπτουν το όποιο πρόβλημα, δεν το αντιμετωπίζουν και τελικά η βλάβη χρονίζει.
Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος
Εξετάζουμε τη μύτη αρχικά με το ρινοσκόπιο και έπειτα με το ενδοσκόπιο σε ολόκληρο το βάθος της κάθε κοιλότητας για να βρούμε κάθε πιθανό πρόβλημα στη μύτη.
Αν πράγματι ανήκετε στο 25% των ατόμων που έχουν τόσο στραβό το διάφραγμα ώστε να τους προκαλείται πρόβλημα, η μόνη θεραπεία είναι η πλαστική ρινικού διαφράγματος (Διαφραγματοπλαστική). Η επέμβαση, όμως, πρέπει να γίνεται έγκαιρα, πριν εμφανιστούν τα προβλήματα από το κυκλοφορικό, τους πνεύμονες και τα αυτιά.
Στόχος της Διαφραγματοπλαστικής είναι ο ευθειασμός του διαφράγματος και η δημιουργία ελεύθερης διόδου του αέρα από τη μύτη. Συγκεκριμένα, τα στραβά τμήματα του χόνδρου αφαιρούνται, ισιώνονται και επανατοποθετούνται στην παλιά θέση τους, ίσια πλέον. Όλα τα βήματα της επέμβασης γίνονται μέσα από τη μύτη (ενδορρινικά) και δεν υπάρχει κανένα τραύμα ή ουλή εξωτερικά.
Σε πολλές περιπτώσεις η Διαφραγματοπλαστική συνοδεύεται και από ταυτόχρονη αντιμετώπιση της υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών. Αν η μύτη είναι και εξωτερικά πολύ στραβή και δε μας επιτρέπει να ισιώσουμε ικανοποιητικά το διάφραγμα, μπορεί να είναι απαραίτητη και η αποκατάσταση της δυσμορφίας της εξωτερικής μύτης με Λειτουργική Ρινοπλαστική, για την καλύτερη αισθητική εμφάνιση της μύτης σε συνδυασμό με την καλύτερη αναπνοή.
H Διαφραγματοπλαστική είναι ανώδυνη επέμβαση, χωρίς πρήξιμο ή αιμορραγία μετά την επέμβαση, διαρκεί 60-90 λεπτά και γίνεται πάντοτε με γενική αναισθησία.
Παρότι είναι από τις πιο συχνές επεμβάσεις της Ωτορινολαρυγγολογίας, κρύβει αρκετά μυστικά, ώστε να είναι επιτυχημένη. Έτσι, στον κατάλληλο ασθενή, το αποτέλεσμα είναι πάντοτε εγγυημένο και κυριολεκτικά αλλάζει τη ζωή του.