Ασθένεια

Επιλέξτε την πάθηση που σας ενδιαφέρει

Επεμβάσεις

Λαβύρινθος – Ίλιγγος και ζαλάδα

Όποιος έχει πάθει ίλιγγο, θυμάται την εμπειρία με τρόμο. Ο ίλιγγος μάλιστα θεωρείται δικαιολογημένα η πιο ενοχλητική αίσθηση μετά τον πόνο. 
O ίλιγγος είναι η ψευδαίσθηση ότι κάποιος κινείται ή περιστρέφεται, ενώ στην πραγματικότητα είναι ακίνητος. Αυτό προκαλεί τρομερή σύγχυση, διότι, ενώ ο ασθενής δεν κινείται, οι αισθήσεις του λένε…άλλα. Ως αποτέλεσμα, νομίζει ότι στριφογυρίζει το ταβάνι ή ο ίδιος, ότι πέφτει, παραπατά (σαν να πρόκειται για σεισμό) ή τρικλίζει ή ακόμη νιώθει σαν να περπατά «πάνω σε σύννεφο».
Παρόλο που ο ίλιγγος είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, όλοι σχεδόν τον μπερδεύουν με άλλα προβλήματα. Ο περισσότερος κόσμος μπερδεύει τον ίλιγγο με την απλή ζάλη, την αστάθεια, τη «θολούρα», την τάση για λιποθυμία ή το «βάρος» στο κεφάλι (π.χ. αυτό που νιώθει κανείς μετά από κατανάλωση αλκοόλ). Αυτά δεν είναι ίλιγγος!
Όταν κάποιος έχει ίλιγγο, όλα γυρνάνε, δεν μπορεί να σταθεί όρθιος, έχει ναυτία, κάνει εμετό και νιώθει τρομαγμένος.
Ίλιγγος μπορεί να εμφανιστεί είτε από προβλήματα του λαβυρίνθου (το όργανο της ισορροπίας), κάτι που συμβαίνει στο 90% των περιπτώσεων είτε από νευρολογικά προβλήματα, που είναι πολύ πιο σπάνια (10%). Παρόλο που ο ίλιγγος έχει «εκρηκτικό» χαρακτήρα και συμπτώματα που τρομάζουν, σπάνια σχετίζεται με κάτι σοβαρό για την υγεία. Με άλλα λόγια, ένας ίλιγγος είναι πάντοτε επείγον ζήτημα, αλλά ευτυχώς σπάνια είναι σοβαρό ζήτημα!

Ο Μύθος

«Έπαθα τρομερό ίλιγγο, πρέπει να έχω όγκο στον εγκέφαλο» ή «Έχω τρομερό ίλιγγο, πρέπει να έπαθα εγκεφαλικό».

Η Αλήθεια

Αν σας πιάσει ξαφνικός ίλιγγος με βίαιο αίσθημα περιστροφής, δεν είναι σχεδόν ποτέ κάτι σοβαρό, συχνότερα είναι μια ίωση που επηρεάζει το νεύρο της ισορροπίας (αιθουσαίο νεύρο). Γενικά, να θυμάστε πως όσο πιο απότομος και έντονος είναι ο ίλιγγος, τόσο πιο ήπιο είναι το πρόβλημα που τον προκάλεσε. Αντίθετα, το σταδιακό, ελαφρύ αίσθημα περιστροφής που διαρκεί ακόμα και εβδομάδες, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές της αιμάτωσης του εγκεφάλου ή σε συστεμικά νοσήματα και τελικά να είναι κάτι πιο σοβαρό.

Τι να κάνετε

Βρείτε μια θέση στην οποία είναι πιο ανεκτός ο ίλιγγος, σβήστε τα φώτα και τις πηγές θορύβου (τηλεόραση, μουσική). Κατόπιν, ζητήστε βοήθεια προκειμένου να σας μεταφέρουν σε εφημερεύον νοσοκομείο ή σε έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Μη φάτε και μην πιείτε τίποτα, διότι θα νιώσετε ακόμα χειρότερα και μπορεί να κάνετε εμετό.

Τι να μην κάνετε

Μην πανικοβάλλεστε και μην πάρετε καθόλου φάρμακα, καθώς αυτά μπορεί να δυσκολέψουν τον Ωτορινολαρυγγολόγο να βγάλει σωστή διάγνωση. Σε καμία περίπτωση μην οδηγήσετε εσείς για να πάτε στον ιατρό. Αν έχετε συχνά ιλίγγους, αλλά δεν έχει βρεθεί η αιτία τους (συμβαίνει στο 60% των περιπτώσεων), τότε σταματήστε να καπνίζετε και να πίνετε αλκοόλ, ελαττώστε το στο φαγητό αλάτι, μην κουράζεστε υπερβολικά, μην κάνετε απότομες κινήσεις του κεφαλιού, μη σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι και να θυμάστε πως το υπερβολικό άγχος χειροτερεύει τον ίλιγγο.

Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Η διάγνωση του ιλίγγου είναι δύσκολη. Με πλήρη ακοολογική και λαβυρινθική εξέταση μπορούμε να ξέρουμε αν η αιτία του ιλίγγου είναι στην περιοχή του αυτιού ή στον εγκέφαλο. Ανάλογα με τη διάγνωση, δίνονται οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή. Κατόπιν, παρακολουθούμε τον ασθενή μέχρι να γίνει καλά ή τον παραπέμπουμε σε Νευρολόγο για επιπλέον έλεγχο.