Ασθένεια

Επιλέξτε την πάθηση που σας ενδιαφέρει

Επεμβάσεις

Εξωτερική Ωτίτιδα (νόσος του κολυμβητή)

Η εξωτερική Ωτίτιδα ή νόσος του κολυμβητή είναι η μόλυνση του δέρματος του ακουστικού πόρου, ο οποίος είναι ο «σωλήνας» που οδηγεί στο τύμπανο. Πρόκειται, δηλαδή, για δερματική μόλυνση και όχι για μόλυνση του αυτιού.

‘Οπως συμβαίνει με το δέρμα μας σε κάθε περιοχή του σώματος, ο ακουστικός πόρος έχει και αυτός μικρόβια που ζουν …ειρηνικά πάνω στην επιφάνειά του. Όσο το δέρμα του πόρου είναι άθικτο, τα μικρόβια δεν προκαλούν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Όταν, όμως, το δέρμα του ακουστικού πόρου τραυματιστεί (π.χ. από τη χρήση μπατονέτας ή άλλου αντικειμένου που βάζει κάποιος στο αυτί του) ή μπει νερό στον πόρο και δεν απομακρυνθεί, μικρόβια και μύκητες που ήδη «κατοικούν» εκεί, βρίσκουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν και να μολύνουν την περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής έχει πόνο, φαγούρα, «μπούκωμα» στο αυτί, ενώ μέσα από τον πόρο βγαίνει υγρό το οποίο μυρίζει άσχημα.

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι πολύ πιο συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες που πλενόμαστε πιο συχνά, αλλά κυρίως που κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα και παραμένει ο ακουστικός πόρος βρεγμένος για πολλή ώρα. Μερικές φορές μάλιστα είναι τόσο έντονη η φλεγμονή, που ο ασθενής δεν μπορεί να κοιμηθεί από τον πόνο και καταλήγει απεγνωσμένος στα επείγοντα του νοσοκομείου, λέγοντας πως πονάει υπερβολικά το αυτί του.

Ο Μύθος

«Μολύνθηκε το αυτί μου. Το νερό της θάλασσας πρέπει να ήταν βρώμικο».

Η Αλήθεια

Δεν είναι η «βρομιά» του νερού που μολύνει το αυτί. Ακόμα και στην καθαρότερη θάλασσα να κάνετε μπάνιο, μπορεί να πάθετε εξωτερική ωτίτιδα. Επίσης, το μπάνιο σε πισίνα δεν μειώνει ούτε αυξάνει τις πιθανότητες για μόλυνση του αυτιού. Το πρόβλημα στην εξωτερική ωτίτιδα είναι πως το νερό παγιδεύεται μέσα στο αυτί, το δέρμα διατηρείται μουσκεμένο και αυτές οι συνθήκες βοηθούν στον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών που βρίσκονται ήδη στον ακουστικό πόρο, με αποτέλεσμα τη μόλυνση και τη φλεγμονή.

Τι να κάνετε

Μη βάζετε μπατονέτες ή οτιδήποτε άλλο βαθιά στο αυτί σας. Όταν λούζεστε ή μετά το κολύμπι, σιγουρευτείτε πως δεν έχει μείνει νερό στο αυτί. Για να απομακρυνθεί το νερό, απλώς γυρίστε το κεφάλι σας προς τον ώμο και τραβήξτε ελαφριά το πτερύγιο προς τα πίσω. Κάντε το μερικές φορές και το νερό θα φύγει!

 Τι να μην κάνετε

Αν έχετε πόνο, φαγούρα και νιώθετε το αυτί μπουκωμένο πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Μην πάρετε σταγόνες μόνοι σας από το φαρμακείο. Αφενός δεν αρκούν για να γίνετε καλά, αφετέρου, αν υπάρχει πρόβλημα στο τύμπανο, μπορεί να προκαλέσετε πολύ σοβαρή ζημιά. Η χρήση θερμοφόρας βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου και επιταχύνει την ίαση. Χρειάζεται όμως, προσοχή προκειμένου να μην μπει ξανά νερό στο αυτί μέχρι να γίνετε καλά.

 Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος

Το αυτί που πάσχει από εξωτερική ωτίτιδα καθαρίζεται, τοποθετείται ειδικό τολύπιο βαμβακιού μέσα στον πόρο για να «συγκρατεί» τις σταγόνες και ο ασθενής ξεκινάει την τοπική φαρμακευτική αγωγή που αντιστοιχεί στη δική του περίπτωση. Σκοπός μας είναι το αυτί να «στεγνώσει» και να γίνει καλά. Πολλές φορές θα χρειαστεί να δώσουμε ισχυρή τοπική αντιβιωτική αγωγή για να γίνει γρήγορα καλά το αυτί.
Σε άτομα που ταλαιπωρούνται συχνά από εξωτερική ωτίτιδα, διδάσκουμε τρόπους πρόληψης και αποφυγής της νόσου.
Τέλος, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και πιθανή εξωτερική ωτίτιδα πρέπει να εξεταστούν επειγόντως από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, αμέσως μόλις νιώσουν κάποιον έντονο πόνο στο αυτί. Στα άτομα αυτά η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να εξελιχθεί πολύ δυσάρεστα και πρέπει να την προλάβουμε!