Ασθένεια
Επιλέξτε την πάθηση που σας ενδιαφέρει
Παιδιά και Νήπια
Εκκριτική Ωτίτιδα (υγρό στο αυτί)
Παιδική Βαρηκοΐα
Παιδικός Ίλιγγος
Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)
Σωληνίσκοι αερισμού (σωληνάκια στα αυτιά)
Ξένο σώμα σε μύτη-αυτί-λάρυγγα
Παραρρινοκολπίτιδα (Ιγμορίτιδα)
Σκάλισμα της μύτης
Οξεία Επιγλωττίτιδα
Οξεία Λαρυγγίτιδα
Οξεία Αμυγδαλίτιδα
Χρόνια Αμυγδαλίτιδα
Υπερτροφία Αμυγδαλών
Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια
Αφεστώτα Ώτα (πεταχτά αυτιά)
Μύτη
Αυτί
Προβλήματα έξω αυτιού
Κερί στο αυτί (Κυψελίδα)
Εξωτερική Ωτίτιδα (νόσος του κολυμβητή)
Τραύματα και ξένα σώματα ακουστικού πόρου
Προβλήματα των αυτιών το καλοκαίρι
Προβλήματα μέσου αυτιού
Οξεία Μέση Πυώδης Ωτίτιδα
Εκκριτική Ωτίτιδα (υγρό στο αυτί
Διάτρηση Τυμπάνου (από Οξεία Μέση Πυώδη Ωτίτιδα)
Διάτρηση Τυμπάνου (από τραυματισμό)
Ωτοσκλήρυνση
Πτήσεις, καταδύσεις και Βαρότραυμα
Προβλήματα έσω αυτιού & ακουστικού νεύρου
Ακουστικό Τραύμα
Εμβοές (Βουητό στα αυτιά)
Αιφνίδια Βαρηκοΐα
Πρεσβυακουσία (βαρηκοΐα γήρανσης)
Bαρηκοΐα από θόρυβο
Κινητό τηλέφωνο και Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία
Φάρυγγας/Αμυγδαλές
Οξεία Αμυγδαλίτιδα
Χρόνια Αμυγδαλίτιδα
Υπερτροφία Αμυγδαλών
Περιαμυγδαλικό Απόστημα (απόστημα αμυγδαλών)
Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)
Κακοσμία στόματος
Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Πονόλαιμος
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Άφθες στο στόμα
Ροχαλητό και πώς αντιµετωπίζεται: Όλη η αλήθεια
Ερωτηµατολόγιο Υπνηλίας Epworth
Λάρυγγας
Οξεία Λαρυγγίτιδα
Χρόνια Λαρυγγίτιδα
Πολύποδες Φωνητικών Χορδών
Οζίδια Φωνητικών Χορδών
Λευκοπλακία Φωνητικών Χορδών
Καρκίνος Φωνητικών Χορδών και Λάρυγγα
Φαρυγγο-Λαρυγγική Παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ)
Οδηγίες Φωνητικής Υγείας
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Βράγχος φωνής (βραχνάδα)
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Φαρυγγολαρυγγική παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ)
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Μικρολαρυγγοσκόπηση
Αλλεργία
Επεμβάσεις
Ωτοσκλήρυνση
Η Ωτοσκλήρυνση είναι μια σπάνια αιτία προοδευτικής βαρηκοΐας, που δηλαδή χειροτερεύει με την πάροδο των ετών. Έχει κληρονομικό χαρακτήρα, προσβάλλει περίπου 1 στα 200 άτομα, εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και επηρεάζει συνήθως και τα δυο αυτιά. Η διάγνωσή της είναι δύσκολη, ακόμα και σήμερα.
Στην Ωτοσκλήρυνση ουσιαστικά μαζεύονται «άλατα» ανάμεσα στα μικροσκοπικά κοκαλάκια του αυτιού (ακουστικά οστάρια). Το αποτέλεσμα είναι να μη μεταδίδεται καλά ο ήχος προς το ακουστικό νεύρο, αφού τα οστάρια δεν κινούνται αρκετά προκειμένου να μεταδώσουν την πραγματική ένταση του ήχου. Το γιατί συμβαίνει και το πώς ακριβώς προκαλείται η Ωτοσκλήρυνση δεν το γνωρίζουμε ακόμα, αν και υπάρχουν ενδείξεις πως σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές. Στα αρχικά στάδια της Ωτοσκλήρυνσης, τα συμπτώματα είναι ήπια και μπορεί να μην καταλάβει κανείς ότι μειώνεται η ακοή του. Η μείωση της ακοής και το βουητό στα αυτιά (εμβοές) ξεκινούν στη νεαρή ηλικία και χειροτερεύουν σε περιόδους που αυξάνονται οι ορμόνες, όπως στην εφηβεία και στην εγκυμοσύνη. Η νόσος σταματάει συνήθως να εξελίσσεται στη 3 ηλικία.
Η ωτοσκλήρυνση αποτελεί ένα πρόβλημα που επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η ακοή μειώνεται και ο ασθενής δεν μπορεί να επικοινωνήσει εύκολα, ενώ το βουητό μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό. Αρχικά επηρεάζονται οι χαμηλές συχνότητες (τα μπάσα) και έπειτα από χρόνια οι πιο υψηλές συχνότητες (τα πρίμα). Μάλιστα, πιστεύεται ότι η απώλεια της ακοής που είχε ο Μπετόβεν στα τελευταία χρόνια της ζωής του οφείλονταν σε Ωτοσκλήρυνση.
Ο Μύθος
«Πέρασα ωτίτιδες όταν ήμουν παιδί, γι’ αυτό έχω βουητά και δεν ακούω καλά» ή «Ένας ιατρός μου είπε πως έχω Ωτοσκλήρυνση και πως δεν γίνεται τίποτα».
Η Αλήθεια
Αν η ακοή σας έχει μειωθεί κυρίως μετά την εφηβεία και ταυτόχρονα υπάρχει βουητό στα αυτιά χωρίς να έχετε πάρει ωτοτοξικά φάρμακα ή να έχει τραυματιστεί το αυτί σας, μπορεί να πάσχετε από Ωτοσκλήρυνση. Η διάγνωσή της, όμως, δεν είναι εύκολη και ο Ωτορινολαρυγγολόγος πρέπει να αποκλείσει κάθε άλλη αιτία βαρηκοΐας πριν πει με σιγουριά πως είναι Ωτοσκλήρυνση.
Τι να κάνετε
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο που θα μπορέσει να διαγνώσει αν πάσχετε από Ωτοσκλήρυνση ή από κάποια άλλη αιτία βαρηκοΐας. Αρχικά θα πρέπει ο Ωτορινολαρυγγολόγος να σας παρακολουθεί τακτικά, ενώ μπορεί να χρειαστεί να πάρετε και αγωγή με φθοριούχο Νάτριο σε συνδυασμό με Vit D3 που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι «παγώνει» την εξέλιξη της νόσου
Τι να μην κάνετε
Μην καθυστερείτε να πάτε στον Ωτορινολαρυγγολόγο, διότι η νόσος εξελίσσεται και χειροτερεύει, αν δεν αντιμετωπιστεί. Επίσης, η επιλογή του να μην κάνετε τίποτα είναι λάθος, διότι συχνά οι ασθενείς με βαρηκοΐα καταλήγουν σε κοινωνική απομόνωση που έχει μακροχρόνιες ψυχολογικές συνέπειες. Μην επιτρέψετε σε ένα τόσο απλό πρόβλημα να μειώσει την απόλαυση της ζωής σας.
Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος
Αρχικά επιβεβαιώνει πως η βαρηκοΐα σας οφείλεται πράγματι σε Ωτοσκλήρυνση και προτείνει λήψη αγωγής. Μάλιστα, σε κάποιες προχωρημένες περιπτώσεις, συστήνει τη χρήση ακουστικού βαρηκοΐας. Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις θα προτείνει να υποβληθεί ο ασθενής σε χειρουργική επέμβαση αναβολοτομής, που δεν θα θεραπεύσει μεν την ίδια την πάθηση αλλά θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τα επακόλουθά της, δηλαδή τη βαρηκοΐα.