Ασθένεια
Επιλέξτε την πάθηση που σας ενδιαφέρει
Παιδιά και Νήπια
Εκκριτική Ωτίτιδα (υγρό στο αυτί)
Παιδική Βαρηκοΐα
Παιδικός Ίλιγγος
Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)
Σωληνίσκοι αερισμού (σωληνάκια στα αυτιά)
Ξένο σώμα σε μύτη-αυτί-λάρυγγα
Παραρρινοκολπίτιδα (Ιγμορίτιδα)
Σκάλισμα της μύτης
Οξεία Επιγλωττίτιδα
Οξεία Λαρυγγίτιδα
Οξεία Αμυγδαλίτιδα
Χρόνια Αμυγδαλίτιδα
Υπερτροφία Αμυγδαλών
Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια
Αφεστώτα Ώτα (πεταχτά αυτιά)
Μύτη
Αυτί
Προβλήματα έξω αυτιού
Κερί στο αυτί (Κυψελίδα)
Εξωτερική Ωτίτιδα (νόσος του κολυμβητή)
Τραύματα και ξένα σώματα ακουστικού πόρου
Προβλήματα των αυτιών το καλοκαίρι
Προβλήματα μέσου αυτιού
Οξεία Μέση Πυώδης Ωτίτιδα
Εκκριτική Ωτίτιδα (υγρό στο αυτί
Διάτρηση Τυμπάνου (από Οξεία Μέση Πυώδη Ωτίτιδα)
Διάτρηση Τυμπάνου (από τραυματισμό)
Ωτοσκλήρυνση
Πτήσεις, καταδύσεις και Βαρότραυμα
Προβλήματα έσω αυτιού & ακουστικού νεύρου
Ακουστικό Τραύμα
Εμβοές (Βουητό στα αυτιά)
Αιφνίδια Βαρηκοΐα
Πρεσβυακουσία (βαρηκοΐα γήρανσης)
Bαρηκοΐα από θόρυβο
Κινητό τηλέφωνο και Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία
Φάρυγγας/Αμυγδαλές
Οξεία Αμυγδαλίτιδα
Χρόνια Αμυγδαλίτιδα
Υπερτροφία Αμυγδαλών
Περιαμυγδαλικό Απόστημα (απόστημα αμυγδαλών)
Υπερτροφία Αδενοειδών Εκβλαστήσεων (Κρεατάκια)
Κακοσμία στόματος
Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Πονόλαιμος
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Άφθες στο στόμα
Ροχαλητό και πώς αντιµετωπίζεται: Όλη η αλήθεια
Ερωτηµατολόγιο Υπνηλίας Epworth
Λάρυγγας
Οξεία Λαρυγγίτιδα
Χρόνια Λαρυγγίτιδα
Πολύποδες Φωνητικών Χορδών
Οζίδια Φωνητικών Χορδών
Λευκοπλακία Φωνητικών Χορδών
Καρκίνος Φωνητικών Χορδών και Λάρυγγα
Φαρυγγο-Λαρυγγική Παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ)
Οδηγίες Φωνητικής Υγείας
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Βράγχος φωνής (βραχνάδα)
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Φαρυγγολαρυγγική παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ)
Ερωτήσεις & Απαντήσεις: Μικρολαρυγγοσκόπηση
Αλλεργία
Επεμβάσεις
Εκκριτική Ωτίτιδα (υγρό στο αυτί)
Το κάθε αυτί επικοινωνεί με τη μύτη με ένα σωληνάκι, την ευσταχιανή σάλπιγγα. Η είσοδος της σάλπιγγας βρίσκεται μέσα στη μύτη και όταν κλείσει για κάποιο λόγο, το αυτί δεν «αναπνέει», αντιδρά με τοπική φλεγμονή, μαζεύεται αντιδραστικό υγρό πίσω από το τύμπανο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ακοή, αφού το υγρό «απορροφά» μέρος του ήχου. Αυτό ονομάζεται εκκριτική Ωτίτιδα.
Το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας στα παιδιά φράζει σχεδόν πάντοτε από υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, τα γνωστά «κρεατάκια». επειδή τις περισσότερες φορές το υγρό στο αυτί μαζεύεται σταδιακά και τα παιδιά συνηθίζουν στη μείωση της ακοής, δεν καταλαβαίνουν ότι δεν ακούν καλά. Οι γονείς και οι δάσκαλοι παρατηρούν, όμως, ότι το παιδί βάζει την τηλεόραση δυνατά, ρωτά συχνά «τι-τι;» ή δεν υπακούει «με την πρώτη». Στην περίπτωση που τα κρεατάκια προκαλούν και απόφραξη στη μύτη, το παιδί αναπνέει και κοιμάται με το στόμα ανοιχτό, ροχαλίζει ή κάνει ακόμη και άπνοιες στον ύπνο του, δηλαδή σταμαάει η αναπνοή του για μερικά δευτερόλεπτα. άν η συλλογή του υγρού «χρονίσει», τότε γίνεται πιο παχύρρευστο (glue-ear) και είναι αδύνατη η αντιμετώπιση με φάρμακα.
Οι επιπτώσεις της βαρηκοΐας από την εκκριτική ωτίτιδα είναι πολύ σημαντικές. Τα παιδιά με υγρό στα αυτιά μπορεί να αργήσουν να μιλήσουν ή να έχουν προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου.
Σε παραμελημένες, χρόνιες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν και μειωμένη απόδοση στο σχολείο, μειωμένη πνευματική ανάπτυξη ή και ψυχολογικά προβλήματα από την αδυναμία τους να επικοινωνίσουν με ευκολία με τα άλλα παιδάκια.
Ο Μύθος
«Το παιδί μου ακούει μια χαρά, απλά είναι απρόσεχτο/ανυπάκουο/ατίθασο» ή «Ακούει μια χαρά το παιδί μου, απλώς του αρέσει να είναι δυνατά η τηλεόραση».
Η Αλήθεια
Επειδή η εκκριτική ωτίτιδα δεν πονάει και εξελίσσεται ύπουλα, είναι μια σιωπηλή πάθηση και την έχει αντιμετωπίσει 1 στα 2 (51%) παιδιά ηλικίας 3-4 ετών. Αν το παιδί δείχνει απρόσεχτο, ανυπάκουο, φωνάζει πολύ ή βάζει πολύ δυνατά την τηλεόραση, είναι σχεδόν βέβαιο πως υπάρχει πρόβλημα στα αυτάκια του!
Όλα τα παιδιά με εκκριτική ωτίτιδα κινδυνεύουν να αποκτήσουν προβλήματα ακοής ή λόγου, αν δεν καταλάβουν οι γονείς και ο Παιδίατρος ότι δεν ακούνε καθαρά. Άλλωστε, επειδή χρειάζεται ωτομικροσκόπιο για να δει κανείς το υγρό μέσα στο μικροσκοπικό παιδικό αυτάκι, μόνο ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να δώσει σωστή και έγκαιρη διάγνωση, πριν εμφανιστούν προβλήματα.
Τι να κάνετε
Αν το παιδί σας έχει αργήσει να μιλήσει, αν βάζει συνεχώς δυνατά την τηλεόραση, αν φαίνεται ανυπάκουο και αφηρημένο, αν αναπνέει από το στόμα ή ροχαλίζει, πρέπει να το δει άμεσα Ωτορινολαρυγγολόγος.
Η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της εκκριτικής ωτίτιδας είναι καθοριστική για ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή του παιδιού σας!
Τι να μην κάνετε
Μην υποτιμήσετε τις βλάβες, σωματικές και πνευματικές που μπορεί να προκαλέσει η χρόνια εκκριτική ωτίτιδα και τα κρεατάκια. Το παιδί σας μπορεί να μην αναπτυχθεί σωματικά και πνευματικά, όπως θα μπορούσε. Μόνον ένας Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να το βοηθήσει. Μην καθυστερείτε για κανένα λόγο να τον επισκεφτείτε. Πλέον υπάρχουν διεθνώς αποδεκτές ιατρικές ενδείξεις για το και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η εκκριτική ωτίτιδα και αν θέλετε αποδεδειγμένα να κάνετε το καλύτερο για το παιδί σας, πρέπει να τις ακολουθήσετε κατά γράμμα.
Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος
Αρχικά, η εκκριτική ωτίτιδα αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά. ελέγχουμε την ακοή του παιδιού με εξετάσεις που το παιδί εκλαμβάνει ως παιχνίδι (π.χ. παιχνιδο-ακοομετρία) και παρακολουθούμε την εξέλιξη της θεραπείας.
Σε περιπτώσεις που επιμένουν, θα χρειαστεί αφαίρεση στα κρεατάκια (άδενοτομή), αναρρόφηση του υγρού μέσω μιας μικρής τομής στο τύμπανο (Μυριγγοτομή) και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού. Η αποκατάσταση της ακοής είναι άμεση.
Παρακάτω αναγράφονται οι απόλυτες ενδείξεις αδενοτομής σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας.
Απόλυτη ένδειξη στην Ιατρική σημαίνει πως έστω και ένα από τα παρακάτω συμβαίνει, το να γίνει η επέμβαση (στην προκειμένη περίπτωση η αδενοτομή) είναι πάντοτε πιο ωφέλιμο για το παιδί σας από το να μην γίνει η επέμβαση:
- υποτροπιάζουσα ή χρόνια αδενοειδίτιδα (τουλάχιστον 3 επεισόδια ανά έτος για τα παιδιά, στους ενήλικες η ανοχή είναι πολύ μικρότερη)
- υποτροπιάζουσα χρόνια εκκριτική ή μέση ωτίτιδα
- χρόνια ρινική απόφραξη με στοματική αναπνοή
- αποφρακτική υπνική άπνοια
- υποψία νεοπλασίας
- ανωμαλίες κατάποσης ή ομιλίας (σχετική ένδειξη)
Γενικά δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη για την πραγματοποίηση μιας επέμβασης, αλλά θα πρέπει να γίνεται μετά από σωστή εκτίμηση και αναμονή για την αξιολόγηση της συντηρητικής αγωγής. Η ηρεμία είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Η περίοδος αναμονής δεν είναι χαμένος χρόνος ακόμα και αν το χειρουργείο τελικά πραγματοποιηθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τοπικές συνθήκες για την επέμβαση είναι οι καλύτερες δυνατές μετά από μια φαρμακευτική αγωγή.